L’actor i activista logronyés presenta el documental ‘Un viaje hacia nosotros’, escrit i protagonitzat per ell mateix, amb un col·loqui posterior sobre l’ocupació marroquina del Sàhara Occidental.
La MICE és també solidaritat i compromís. I la jornada d’ahir dimarts a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània és un bon reflex d’este caràcter reivindicatiu del festival. L’actor Pepe Viyuela presentava la pel·lícula ‘Un viaje hacia nosotros’, un documental que viatja en el passat familiar del seu protagonista per poder comprendre alguns comportaments inhumans de la societat de hui en dia. Un dels conflictes descrits al film és la lluita del poble sahrauí pels seus drets, per la seua història i la seua terra. Un oblit, tant dels agents internacionals com del mateix estat espanyol, que porta menyspreant els sahrauís més de 40 anys.
A la xerrada intervingueren representants del Front Polisario, com Brahim Luchaa, organitzador de masses d’este moviment d’alliberament, i Sidahmed Hanini Brahim, combatent de la 1a guerra contra el Marroc. A més, el festival guardonava el Ministeri de Cultura de la República Àrab Sahrauí Democràtica, pel seu treball pel foment i visibilitat del cinema a este estat. Rebia el premi l’activista Jadu Daf.

“Necessitem espais com el que ens brinda la MICE per visibilitzar i denunciar la barbàrie que està patint el poble sahrauí en mans del Marroc”, apuntava Luchaa, qui lamentava que “ara mateix, el conflicte bèl·lic amb l’enemic és l’única solució”, a causa del “silenci i menyspreu que rebem per part dels organismes internacionals”.
Pepe Viyuela agraïa els presents per l’acollida del documental, afegint que “hem de demanar explicacions als polítics, als estaments que estan menyspreant el poble sahrauí, però també hem de trobar accions que podem fer cadascun de nosaltres, per donar suport a les persones que necessiten la nostra ajuda”, aclarint que “este va ser el punt de partida del documental: ajudar a través de contar una història tant al poble sahrauí com a les persones refugiades de tot el món”.
L’acte va finalitzar amb una foto en grup de totes les persones que hi intervingueren a l’activitat, a més de representants sahrauís i membres de diferents plataformes solidàries, com Zemmur o Jaima Verde. A més, s’anunciava que els dies 20, 21 i 22 d’octubre tindrà lloc a Smara la 1a edició de la MICE Sàhara, a on es pretén portar diferents peces audiovisuals per als xiquets i xiquetes del territori africà, a més de donar suport i ajudar a promoure i visibilitzar les diferents reivindicacions del poble sahrauí.