L’actor de Castelló de la Plana era homenatjat per la Mostra Internacional de Cinema Educatiu a l’acte d’inauguració del festival, celebrat al Teatre Flumen de València. Al matí, la localitat de Càrcer acollia la Gala Inaugural Infantil.
Comença l’onzena edició de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu de València. I ho fa amb un bonic homenatge a un dels grans actors que ha donat esta terra: Guillermo Montesinos. L’artista de Castelló de la Plana rebia tota l’atenció d’un Teatre Flumen abarrotat, emocionat per este obsequi que premia una carrera cinematogràfica plena d’èxits.
“Qué bonic és que s’enrecorden de tu a la teua terra. Per a mi, rebre un premi com este és la demostració que s’han fet bé les coses durant tants anys de carrera”, declarava emocionat l’actor Guillermo Montesinos, qui afegia: “que s’estudie el cinema a les escoles és una reivindicació de tota la vida, ja als 70 ho lluitàvem. Ara, després de tants anys, tot continua paregut, però festivals com la MICE demostren que estem en el camí”.
La Gala Inaugural començava al carrer, amb una festa de llums, colors i música a càrrec de la companyia teatral La Fam, que deixava bocabadades les persones assistents amb el seu espectacle animat ‘Aquiles’. A més, la cercavila era animada gràcies a la participació de la batucada inclusiva Tymbals Di Percusion, que posaren la nota musical i el ritme a esta festa.
Ja dins del Teatre Flumen, la gala era conduïda per Cashlada, el grup format per Noèlia Pérez i Josep Zapater, a més de per la divertida mascota de la MICE, “Bartola”, qui amenitzava la gala i acompanyava els números de ball i música representats. Un dels moments més especials s’ha viscut gràcies a la Companyia de dansa “Mar en Dansa” que han posat amb els seus moviments sincronitzats la nota de ball a una gala d’ensomni.
Un dels primers parlaments de la nit va ser el de Josep Arbiol, director del festival, qui recordava “la importància del suport de les institucions perquè este somni siga avançant i no s’ature”. A més, Arbiol reconeixia “el treball altruista de totes i cadascuna de les persones que fan possible este festival, amb molta gent darrere que col·labora per fer realitat un esdeveniment d’esta grandària”.
També pujava al faristol el regidor de cultura, patrimoni i recursos culturals de l’Ajuntament de València, José Luis Moreno Maicas, qui apuntava “la importància d’un festival com la MICE, que va nàixer des de les escoles i que ara és ja tot un referent a nivell educatiu i cultural”.
A més del premi homenatge a Guillermo Montesinos, la Mostra Internacional de Cinema educatiu ha volgut enrecordar-se en esta edició d’un altre festival que posa en valor l’audiovisual i l’educació com és Plasencia Encorto, que complia enguany 10 anys. Destacar també la presència del cineasta alemany Stefan Westerwelle, director de la pel·lícula projectada a l’última part de la gala: “What the Finn!”.
La Gala Inaugural Infantil va tindre lloc al matí a Càrcer
El CEIP Pare Gumilla de Càrcer, a la Ribera Alta, acollia l’inici de la programació oficial de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu amb una gala organitzada pel mateix alumnat del centre. Els diferents cicles d’infantil i primària participaven a un flashmob que homenatjava el pais convidat d’esta 11a edició, Itàlia.
Ja al Centre Cultural Antonio Rodriguez Castellano se celebrava la Gala Inaugural, amb els parlaments de l’alcalde del municipi, Tomás Lloret, el director del festival, Josep Arbiol, i l’assistència de la diputada provincial Laura Sáez. S’aprofitava l’acte per a fer entrega dels premis al concurs artístic del col·legi, per guardonar els millors dissenys de la “bartola”, la mascota del festival. Per finalitzar este matí cultural, els xiquets i xiquetes assistien a la projecció de la pel·lícula “Mavka, guardiana del bosque”, amb un missatge en exclusiva per al festival d’un dels codirectors ucraïnesos del film, Oleh Malamuzh.

